Biografie

Natasja zwemt nu bij de masters van SWOL 1894. Ze komt uit bij Nederlandse en Europese kampioenschappen. Dat lukt niet zomaar, daar is lang en hard voor getraind.

Z en PC de Steur

In 1990 begon Natasja met zwemles. Een jaar later was ze in het bezit van haar A-diploma, diploma’s B & C volgden snel daarna. Tijdens de zwemles keek ze altijd met veel bewondering naar de kunstzwemsters. Met haar drie zwemdiploma’s, talent voor zwemmen en de interesse voor de sport wilde ze op 5 jarige leeftijd niets liever dan kunstzwemmen bij de Kampense zwemclub, Z en PC de Steur.

De club stelde alleen nog wel wat eisen, kunstzwemmen was volgens de club nog te hoog gegrepen voor een meisje van 5. Natasja moest eerst het sterrenplan doorlopen. In het sterrenplan moest ze alle onderdelen van het zwemmen uitproberen. Voor elke sport was er een ster te verdienen en bij 5 sterren kreeg je een diploma. Alle zwemsporten moesten dus beoefend worden, zelfs de minder leuke sporten als waterpolo en wedstrijdzwemmen. Maar het sterrenplan was een opstapje naar het kunstzwemmen, en volgens Natasja de moeite dus meer dan waard.

Zwemmen als familieaangelegenheid

Na het voltooien van het sterrenplan mocht Natasja eindelijk beginnen met kunstzwemmen.  Haar enthousiasme werkte aanstekelijk binnen de familie van Schuppen. Moeder Karin werd na het volgen van enkele cursussen jurylid en trainster, vader Melchior monteerde de muziek en zorgde ervoor dat alle technische zaken in orde waren.  De twee zusjes van Natasja, Joselien en Charlotte, wilden de oudste zus achterna en ook op kunstzwemmen.

Swol 1894

Natasja werd door haar passie en doorzettingsvermogen steeds beter in de sport. Zij zwom al snel met meiden die 8 tot 10 jaar ouder waren. Toen Natasja 9 jaar was haalde ze twee limieten, dit betekende dat zij mee mocht doen met het Nederlandse Jeugdkampioenschap. Het enige probleem was dat Z en PC de Steur een recreatieve club was, en dus niet meedeed aan kampioenschappen. Natasja was hierover erg teleurgesteld, ze maakte het zwemseizoen bij Z en PC de steur af maar was ondertussen op zoek naar een nieuwe club.

Natasja vond deze nieuwe club in Zwolle. Swol 1894 is een club die competitief meedoet aan het synchroonzwemmen en daar geregeld een eerste plaats behaald. De keuze was dan ook snel gemaakt. en Natasja maakte de overstap naar de Zwolse zwemclub. Haar zusjes bleven nog even in Kampen zwemmen, maar het duurde niet lang voordat ook zij naar Zwolle kwamen.

Bij Swol 1894 kon Natasja wel met leeftijdsgenoten zwemmen en meedoen aan nationale wedstrijden. Ze kon nu wel meedoen aan het Nederlandse Jeugdkampioenschap, iets wat bij de club in Kampen nooit mogelijk was. Inmiddels is Natasja 30, heeft ze veel nationale en internationale wedstrijden gezwommen en traint ze nog steeds met veel plezier en gedrevenheid.