Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen is watersport die zwemmen en dansen combineert. Synchroon betekent gelijk, het is dus belangrijk dat bewegingen gelijk zijn met de muziek en met eventuele medezwemsters. Ooit is het begin van de sport bedacht door mannen, maar inmiddels doen er bijna alleen maar vrouwen mee. Synchroonzwemmen is een zware sport. Uit fysiologisch onderzoek blijkt zelfs dat het de moeilijkste sport is om te beoefenen. Een goede synchroonzwemster heeft:

  • De lenigheid van een turnster
  • De lichaamsbeheersing van een kunstschaatser
  • De kracht van een waterpolospeler
  • De conditie van een zwemmer die 400m borstcrawl zwemt
  • Aandacht voor de choreografie van een danser
  • Een elegante houding
  • Gevoel voor muziek

Competitie

Synchroonzwemmen kan gedaan worden in verschillende uitvoeringen, ook wel kühr genoemd: solo, duet, trio, team en combo. Een trio wordt alleen gezwommen bij de masters.

Een solo zwem je alleen, dan is het dus extra belangrijk dat de bewegingen en figuren op de maat van de muziek zijn. Een duet wordt gezommen met twee personen, er mag één iemand extra ingeschreven worden als reserve. Een team bestaat uit minimaal vier, en maximaal acht mensen. Als een team met minder dan acht meiden zwemt, dan krijgt dat team strafpunten. De combo bestaat uit maximaal 10 deelneemsters die een combinatie van de verschillende onderdelen zwemmen. Een solo, duet en team onderdeel moet dus terugkomen in de kühr van de combo.

Geschiedenis van het synchroonzwemmen

Het synchroonzwemmen is ontstaan uit het zogenaamde ‘trickzwemmen’. Bij deze sport werden bepaalde oefeningen zoals salto’s, rollen en draaien uitgevoerd in het water. Deze sport werd soms met meerdere personen uitgevoerd en heette dan ‘figuurzwemmen’. Het echte synchroonzwemmen begon in Chicago. Cay Curtiss combineerde figuurzwemmen met muziek, en liet haar meiden figuren en zwemslagen op de maat zwemmen. Het synchroonzwemmen werd echt populair gemaakt door actrice en zwemster Esther Williams, zij gebruikte de sport regelmatig  in haar films.

Esther Williams in A Escola de Sereias uit 1944